bidra till forskning genom att berätta och förklara!
Att kunna uttrycka sig med språk – till exempel att kunna berätta för en kompis om en rolig händelse, eller kunna förklara hur något fungerar – är viktigt både socialt och för att klara kunskapskraven i skolan. Men…det saknas kunskap om hur svenska enspråkiga och flerspråkiga barn och ungdomar klarar olika berättande- och förklarandeuppgifter - därför startades forskningsprojektet Att förklara och berätta!
Projektets mål
Målet med projektet är att ge bättre verktyg för undersökning av språklig förmåga till svenska logopeder som träffar barn och ungdomar i årskurs 4-9 med språk- läs- och skrivsvårigheter, och för att beskriva hur berättande och förklarandeförmåga utvecklas i mellan- och högstadiet. Detta kan du/ditt barn/din ungdom hjälpa till med!
Att förklara och berätta leds av Anna Eva Hallin, logoped och biträdande lektor vid Karolinska Institutet.
Just nu pågår en delstudie där Frida Tofft och Mollie Nilbrink kommer analysera data för att se om det finns skillnader i berättande och förklarande mellan pojkar och flickor i mellan- och högstadiet i ett examensarbete vid logopedprogrammet, Karolinska Institutet, och ytterligare en delstudie där skollogopederna på Hällsboskolan i Stockholm träffar elever i mellanstadiet (information till vårdnadshavare för elever på Hällsboskolan hittar ni här!).
Hur går studien till?
Barn och ungdomar som vill delta i studien träffar en legitimerad logoped vid ett tillfälle under skoltid VT 2022 i samråd med lärare (total tidsåtgång 45-60 minuter). Ditt barn får återberätta en kort berättelse och förklara hur man spelar ett spel eller en sport. Dessa uppgifter kommer att spelas in för senare analys. Barnet kommer även få göra några korta uppgifter som tittar på hur han/hon förstår och kan minnas meningar samt repetera nonsensord. Samtliga uppgifter kommer att utföras på svenska.
Innan tillfället fyller ni som vårdnadshavare i ett kort frågeformulär med frågor om bl.a. tidigare språkutveckling, språkmiljö, och eventuella diagnoser. Denna information är viktig för att tolka resultaten av vår studie.
All insamlad persondata behandlas enligt forskningsetiska regler samt i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR.
Ännu mer information och kontakt:
Vill ni läsa den fullständiga informationen till vårdnadshavare kan ni ladda ner den här.
En kortfattad sammanfattning finns här.
Om du är förälder på Hällsboskolan finns mer information här.
Om ni har några frågor, kontakta Sanna Wäppling på sanna.wappling@regionstockholm.se eller ansvarig forskare Anna Eva Hallin på annaeva.hallin@ki.se. Mer information om Anna Eva kan du hitta på hennes presentationssida.