Stå upp för DLD - 8 enkla skoltips! #DLDday 2024

Hej alla!
nu på fredag den 18 oktober är det DLD awareness day 2024!

Min önskan är att ni alla sprider kunskap om språkstörning/DLD - t.ex. genom att dela mina inlägg om hur vi kan underlätta för elever med DLD (idag måndag del 1) och/eller hur vi kan underlätta för kollegor på våra arbetsplatser med DLD (på onsdag del 2) - eller själva materialen/affischerna som jag bygger dessa inlägg på!

Dessa material framtagna för DLD-dagen av organisationen RADLD är översatta av Astrid Frylmark och Lovisa Tunedal i samarbete med Logopedförbundet. Materialen på svenska (samt många andra språk) hittar ni på Logopedförbundets hemsida, material på engelska och ytterligare språk på RADLDs hemsida, och information i bite-size format kommer ni också hitta bland annat på min facebooksida (den delen som är publik) och min LinkedIn - jag kommer dela information hela veckan!

Öka synligheten för DLD och höj era röster under veckan och särskilt den 18 oktober - och om det är på sociala medier gärna med taggarna #DLDday #devlangdis #språkstörning.

De två affisherna med åtta råd är konkreta, användbara och forskningsbaserade - och jag kommer ge länkar till vidareläsning från forskningsbloggen i dessa två inlägg.

Tack för att ni hjälper till att sprida kunskap och medvetenhet - vi måste stå upp för språkstörning/DLD!

DLD awareness day 2024 affisch - översättning Astrid Frylmark/Lovisa Huledal

8 enkla skoltips: effektiva pedagogiska tips för elever med språkstörning DLD

De första fyra råden - explicit och interaktiv undervisning, lär ut strategier och användning av visuellt stöd är sådant som kännetecknar god undervisning generellt, men som är extra viktigt för elever med språkstörning/DLD. Det har jag till exempel skrivit om i de tidigare inläggen

De följande fyra råden fokuserar mer på lärmiljö, social miljö, elevers egna röster och självbestämmande. Otroligt viktigt att även dessa aspekter lyfts - ibland blir fokus lite för ensidigt på undervisning (som såklart är superviktigt) men det kommer mer och mer forskning som ger ett inifrånperspektiv och helhetsperspektiv på språkstörning/DLD. Här är några tidigare inlägg som anknyter till dessa råd:

Vilka råd tar du med dig till din vardag?

Vilka råd vill du dela med dina nätverk?

Vi ses på onsdag - då med fokus på språkstörning hos vuxna/på arbetsplatsen!

/Anna Eva