Stå upp för DLD - 8 strategier för arbetsplatsen! #DLDday 2024

Hej igen!
på fredag den 18 oktober är det DLD awareness day 2024 och i år så lyfts även vuxna med språkstörning/DLD och hur man kan underlätta för medarbetare som har DLD - vilket jag tycker är otroligt bra! Språkstörning finns hos 6-8% av vuxna, ungdomar och barn – ni känner alla en vuxen som har DLD – även om det är avsevärt färre som har diagnosticerats med språkstörning bland de äldre åldersgrupperna.

Min önskan är att ni alla sprider kunskap om språkstörning/DLD - t.ex. genom att dela mina inlägg om hur vi kan underlätta för elever med DLD (i måndags del 1) och/eller hur vi kan underlätta för kollegor på våra arbetsplatser med DLD (idag del 2) - eller själva materialen/affischerna som jag bygger dessa inlägg på!

Dessa material framtagna för DLD-dagen av organisationen RADLD är översatta av Astrid Frylmark och Lovisa Tunedal i samarbete med Logopedförbundet. Materialen på svenska (samt många andra språk) hittar ni på Logopedförbundets hemsida, material på engelska och ytterligare språk på RADLDs hemsida, och information i bite-size format kan ni också hitta bland annat på min facebooksida (den delen som är publik) och min LinkedIn - jag kommer dela information hela veckan!

Öka synligheten för DLD och höj era röster under veckan och särskilt den 18 oktober - och om det är på sociala medier gärna med taggarna #DLDday #devlangdis #språkstörning.

De två affisherna med åtta råd är konkreta, användbara och forskningsbaserade - och jag ger länkar till vidareläsning från forskningsbloggen om dessa teman!

Tack för att ni hjälper till att sprida kunskap och medvetenhet - vi måste stå upp för språkstörning/DLD!

8 STRATEGIER: Hur du kan underlätta för en medarbetarE med språkstörning/DLD

Kunskapen bland arbetsgivare om språkstörning/DLD är låg - något som jag skrev om utifrån en studie i inlägget för DLD-dagen 2022: Att växa med DLD!. I förra årets DLD-dag-inlägg så lyfte jag också två forskningsprojekt som även inkluderar vuxna med språkstörning #DLDday 2023: Språkstörning i hela världen. Jag har också tidigare lyft språkstörning hos äldre ungdomar och vuxna i inläggen:

Jag tycker att nedan råd är en bra sammanfattning av olika strategier som arbetsgivare eller arbetskamrater kan använda sig av för att underlätta för en medarbetare med språkstörning/DLD. Självklart ska anpassningar göras i samråd med personen själv - för personer med DLD är också olika och har olika styrkor och utmaningar. Men dessa åtta råd är en bra utgångspunkt!

Vilka råd tar du med dig till din vardag?

Vilka råd vill du dela med dina nätverk?

Ha en fin DLD-dag på fredag!

/Anna Eva