Hej alla!
Jag hoppas att det inte har undgått någon att språkstörning/DLD har lyfts och synts i media ovanligt mycket de senaste två veckorna. Detta är något som jag är så oerhört glad över - att fler får veta vad språkstörning är, får exempel på hur språkstörning kan se ut också hos äldre personer och vuxna, och att att det finns en stor brist på och ett behov av logopeder och logopedstöd på många håll i Sverige.
Som ni vet så är detta något jag brinner för - och både för min egen skull och för er har jag sammanställt en lista på de inslag och artiklar som publicerats den senaste tiden. Läs, lyssna, titta och sprid vidare!
SVTs inslag om språkstörning 16-18 mars
En hel del av dessa inslag är publicerade på svts lokala sidor, men några är riksinslag och ALLA har riksintresse (anser jag :) )
Logopeder saknas i många kommuner – därför behövs de (intervju med Barbro Bruce)
Förskolan anställde logopeder: ”Det gynnar alla barn” (goda exempel från Norrköping)
Så upptäcker du en språkstörning – ”det kan även vara tysta barn” (intervju med Ann-Sofie Taleman, samordnande logoped Norrköping)
Regionen på väg att backa om behandling till barn med språkstörning (exempel Region Kronoberg som hittills inte har träffat skolbarn med språkliga svårigheter för utredning och/eller behandling)
Listan: Bara tre kommuner i Östergötland har logoped i skolan
SvD-serie om språkstörning 25-28 mars (Idagsidan)
Denna fina artikelserie är skriven av journalisten Agneta Lagercrantz. Tyvärr är den låst för icke-prenumeranter (jag fick själv skriva upp mig på tre månaders gratis prenumeration för att kunna läsa…). Men jag vill trots detta länka till dessa artiklar och hoppas att flera av er får möjlighet att läsa dem.
Hur är det att leva med en språkstörning? (videointervju med Albert Telon)
Albert: Svenskan är som ett främmande språk (intervju med Albert Telon)
”Det här är något annat än dyslexi och lägre IQ” (intervju med mig om språkstörning/DLD):
Wilmas ”usp”: Ser saker hända tidigare än andra (intervju med Wilma Dahlgren, vice ordförande i Unga med språkstörning, UMS)
Annat aktuellt om språkstörning/DLD
23 mars publicerades en artikel på SITS (Svensk intresseförening för tal och språk) om forskningsprojektet Språkstörning – effekt av och tillgång till olika behandlingsformer för barn i förskoleålder (SPETS). Jag är en av forskarna i forskargruppen som leds av Sofia Strömbergsson. Ni kan läsa ännu mer om projektet här: www.ki.se/spets. Detta är forskning som behövs, inte minst för att ytterligare kunna argumentera för vikten av att ha tillräckligt många logopeder för att kunna ge bra insatser till alla barn med språkstörning/DLD.
Logoped Julia Andersson (@logopedjulia på insta) som gästbloggade här för ett par månader sedan var gäst i Maria Krafft Helgessons vlog “Maria inspireras av” nu den 26 mars. Julia berättade om om språkstörning och språklig sårbarhet, språk i skolan och visuella stöd - rekommenderas!
Sist men inte minst vill jag också berätta att en digital livesänd konferens den 27 maj där jag, Julia och andra sprider kunskap om språkstörning/DLD! Den heter Språkstörning, språklig tillgänglighet och språkutvecklande arbetssätt, och vill någon av er ha ytterligare påfyllning och kompetenshöjning om språkstörning/DLD så är detta ett bra tillfälle!
Varför är detta intressant?
Vi är många som på olika fronter försöker lyfta språkstörning/DLD. De senaste två veckorna visar att vårt idoga arbete har effekt. Som Julia säger i vlogen - vi är dropparna som urholkar stenen!
Kunskapen (och vetskapen) om språkstörning/DLD har ökat mycket, framförallt i skolans värld, sedan jag började arbeta som logoped för 14 år sedan. Vi har en bit kvar att gå, men vi är på väg - den “dolda” funktionsnedsättningen DLD får äntligen synas.
Fortsätt lyft språkstörning/DLD!
Jag önskar er alla en fin påskhelg - jag återkommer snart med mer forskning!
/Anna Eva